nuffnang

✿ASSALAMUALAIKUM...SELAMAT DATANG KE BLOG SYER YANG TAK SEBERAPE.JANGAN LUPA FOLLOW SYER NYER BLOG KEYH...✿

Wednesday, December 21, 2016

Trip ke BANDUNG ( 4 days 3 nights)

Assalamualaikum n salam sejahtera...


Hye smua, memandangkan ada yang meminta aq punya itinerary ke BANDUNG.

Kat sini aq share la ye. Senang n memudahkan korang nk g sana.

Walaupun aq selalu je g jalan-jalan, studio trip, study exchage bagai. Ada jugak rombongan mak jemah. Tapi ni yang pertama kali aq gerak sendiri tanpa follow org. Dengan bantuan bff Wan Izian. Selamat jugak la aq sampai sana bawa orang tuaku yang nak sangat p sana. Naseb bek ade geng yg bila ajak dia ON ja. Hahaha.. kalau tak terkebil2 jugak sensorang nak uruskan. Sampaikan abg n akak risau n x percaya aq nak bawa mak abah aq p bandung.

Tapi nak pesan sgt, kalau korang nak ikut agen. Better pegi cari yang betul2 punya agen.Trusted agent . Kalau nak amek laa agen dr Malaysia. Tapi kalau korang yakin agen yg direct dr Indonesia. Semoga korang tak salah memilih dan dapat orang yang tepat dan betul. Maksd aq kau kne betul2 siasat. Jangan jd cam aq. okeyh.. tp kalau yakin boleh je gerak sendiri.

Last minit bru sedar kne tipu. Aq xde niat nk burukkan agen ni. Tp mungkin Allah nk tunjukkn. Tggal lagi berapa hari je lagi aq nk p sana, tp pihak agen yang aq nak amek ni boleh pulak tutup phone. X reply lansung mcj aq. Agaknyer dia tgk aq bnyk songeh terus x layan aq. Tp haru babe, lagi brape hari je pun. Nasib baik x bayar ape2 lagi pada agen tu.

Berbekalkan bff sgt bnyk membantu aq. Lagi 2 hari nak p, kami rushing cari hotel n pak supir. Nasib baik last min pun masih ada hotel yang murah dan selesa. Last min juga aq dpt nombor pak supir yang alhamdulillah sgt boleh dipercayai..

Pengabis gerak sendiri p sana. x pakai agen pun... berbekalkan itinerary dr blog orang lain n research. Aq, mak abah aq, n kawan ku selamat sampai sana dan pulang dengan selamat juga. Alhamdulillah.

Hehh.... sorry mukadimah banyak sgt.

okeyhla...meyh aq share 

BENDA YANG PERLU SETTLE AWAL
1.  Tiket flight
2.  Check passport, make sure 6 bln sebelum issue date dia expired okay.. nak selamat buat baru..
3.  Hotel. Banyak je sekarang nak tempah hotel guna tenet. Agoda, combine Hotel, Skyscanner dll. Tp make sure kad kredit / debit korang dah aktifkan utk international punya.
4.  Pak supir. Aq gunakan Pakej Supir Murah Bandung . Korang boleh cari dia di FB. kalo x klik je kat pakej tu. aq dah link kan.. Kalau nak senang mcj dia terus utk dapatkan respond paling cepat.


PAK SUPIR ANGGA BANDUNG
+62 856-2498-3033 – Call & Whats Apps
Recommended. Deal ngan dia, harga pun berpatutan.
Harga termasuk : mobil (kereta), supir, minyak, parking,makanan supir.


BARANG YANG PERLU DIBAWA:

WAJIB:
1.  Passport
2.  Wang malaysia (in case duit tak cukup. Sebab banyk sangat nk membelinyooo)
3.  Wang rupiah
4.  Ubat + minyak panas
5.  Traveller plug
6.  Charge phone (paling penting)
7.  Camera (untuk jimatkan bateri phone)
8.  Power bank (backup plan)
9.  Phone ( make sure jgn bawak Samsung okeyh, terutamanya Samsung Galaxy Note 7 . kalau tak, korang x lepas nk p. Awal2 kne kick out dalam flight )

PERLU ADA:

1.  Pakaian (bawak cukup2 ja. X cukup nnti kompem korang memborong)
2.  Mask mulut (semasa berada di kawah putih)
3.  Baju tebal, winter jacket ka, sweater pun dah ok. Knp? Nanti aq bgtau.
4.  Alatan mandi
5.  Beg plastik (baju kotor ka or kasut)
6.  Beg extra (penambahan selepas memborong)

SENARAI TEMPAT DAN HARGA MASUK :

Rate harga masa aq pergi 1 juta rupiah = RM340.00
                               100.000 Rp = RM34.00

No.
Nama tempat
Fee entrance per/pax
Car fee entrance


Rupiah (Rp)
Rm
Rupiah (Rp)
Rm
1
Gunung Tangkuban Perahu

200.000
68.00
25.000
8.50
2
floating market Lembang

20.000
6.80
20.000
6.80
3
deranch

5.000
1.70
-

4
taman bunga begonia

10.000
3.40
-

5
the lodge of maribaya

15.000
5.10
-

6
grafika cikole Lembang

15.000
5.10
-

7
Strawberry and tea park

10.000
3.20
-

8
farmhouse

20.000
6.80
20.000
6.80
9
Dusun bambu

15.000
5.10
20.000
6.80
10
kawah putih crater

50.000
16.00
150.000
48.00
11
Trans Studio Bandung.
200.000
68.00
-
-

12

Lakeside Glamping Rancabali 
20.000
6.80
-
-

* untuk bayaran parking. ada sesetengah kita tak perlu bayar sebab dah termasuk dlm pakej supir. tp ada sesetengahnya kita yang kena bayar. contohnya nak masuk kawah putih. yang tu kita kena bayar car fee. kalo tak naik laaa ontang anting. ape tu?? alaa macam van je  yang diorang dah sediakan.. tp rasanya kne bayar gak kalo naik ontang anting tu.

itinerary ke BANDUNG ( 4 days 3 nights)

sesampai di bandung, pak supirnya dah tunggu. Dia terus bawa ke tempat yang aq dah senaraikan. Senarai yang aq buat ni dah ikut susunan tempat yang aq pergi. Berapa lama kau nak merambu di sesuatu tempat tu ikut sukati. Dah penat roger pak supir. Nanti dia datang amek. Hihihi...

*bende paling penting bila dpt jumpa pak supir, ckp ngan dia nk beli pulsa (simkad) okeyh..
takat nk g 4 hari 3 malam amek yg 2 gb tenet dah memadai (65 ribu rupiah)

Day 1:
1.  pasar baru
2.  factory outlet & kain potong.
3.  rumah kain & telekung (kain sulaman)

 
pasar baru. sila jaga barang anda ye...

 rumah kain. kalo nk borong baju sulam silakan


*cadangan : banyak abiskan je masa kat pasar baru, macam2 boleh shopping. Nak beli telekung pun beli kat pasar baru. Lagi murah. kalau nak cari kain sulaman baru g rumah kain & telekung. Malam berehat je sbb esok nak jalan banyak tempat.

Day 2:
1.  gunung tangkuban perahu
2.  farm house
3.  grafika cikole lembang
4.  floating market lembang
5.  dusun bambu
6.  rumah mode (shopping mall)

farm house, tempat wajib amek gmbar. hehe

 farm house, jumpe kawan sat..hehehe



farm house, masuk sini dpt voucher utk tebus air. pilih la nak susu,coklate, or strawberry


 cikole, masuk sini macam ade kt obersea

cikole, acah2 model 


 
floating market, ehh cmner ade kt kyoto ni. haha..

floating market


 bende baru,sate kelinci ngan kerak telur. yg satu lagi tu pisang cheese ja..





 dusun bambu, yang tengah tu kawan yg duk bandung. Dia yang bawa kiteorang jalan2. kebetulan ada kawan kat sana.
dusun bambu


rumah mode. tempatnyer cantek. tp ni shopping mall ja.


*cadangan: deranch the lodge of maribaya. Kalau boleh bahagikan tempat kepada dua hari, baru puas merehatkn mata n minda.
Kami x pergi sebab salah satu jalan nak ke sana ade runtuhan. So tak selamat nk pergi.
Tangkuban perahu pegi tempatnya,tapi tak masuk sebab fee entrancenya mahal sgt...macam tak berbaloi pulak.

Day 3:
1.  kawah putih ciwidey
2.  lakeside Glamping Rancabali 
3.  ladang teh
4.  cibaduyut street

kawah putih, terpaksa sewa baju sejuk sbb abah pakai baju lengan pendek. sejuk sebenarnyer. tp boleh tahan lagi

 kalo rajin pakai mask, sbb bau sulfur tu kuat sbnarnyer, smpai boleh buat kita pening pale.

  ni makcik yg over. acah2 sejuk sgt smpai mmbeku kononnya. pinjam abah punya. hahaha

masih di kawah putih



 glamping, nak makn tgh hari kat sini ok la.. harga pun boleh tahan tp berbaloi.

glamping, perahu besar yang ka atas bukit menghadap tasik. fuhh angin sejuk pulak sepoi2. nyaman sih

 
 ladang teh, kat cameron pun ade. kalo rindu boleh p cameron.



* dari kawasan bandar nak ke tempat kawah putih mengambil masa 2 jam lbih. So masa banyak dihabiskan kat jalan. Kalo perlu bawa lah makan ringan. Hehehe.. then make sure bawa baju sejuk. Kat atas sana sejuk nak mampos. Tp bergantung masa korang g tu. Macam aq p time tu mendung n hujan. Tp rezeki kami time p dah hujan Cuma kabus tebal. Angin sejuk ohoiii... siap kalo cakap tu asap berkepul2 keluar dr mulut. Perghhh.. kalo korang lupa sila la sewa baju sejuk yg diorang provide. Tp kalo boleh bertahan ye takpe.N sila lah buat tawar menawar. Kompem dpt punya. Tp jgn la melampau sgt dr 30 ribu rupiah jd 5 ribu. Mmg ssh laaa...

*Kalau tak pun boleh pilih nk g ke Trans Studio Bandung. Tapi nak gi sini kena seharian laa. Dia mcm USS kut. Hehehe.. x p sebab bawa mak abah. Kureng sesuai..

Day 4:
1.  paris van java (shopping mall)
2.  Masjid Raya Bandung
3.  cihampelas & factory outlet
4.  kartika sari
5.  pasar baru

 
masjid raya bandung, panas2 pun diorang boleh baring n melepak.


*check in or check out hotel x yah lah aq citer, nak makan kat mana or makan apa. Better tnya pak supir. Dia tau nak bawa mkn kat mana. Yang penting nak balik tu kau pandai2 la deal ngan pak supir. Bgtau kau nyer flight kul brapa.

*cadangan: kalau ada nak beli makanan macam kek brownies ke or kuih2, ok la pergi kartika sari ni. Tapi kalo tade nk beli, baik p shopping kat pasar baru. Sangat recommended okayh.. sebab aq p balik pasar baru sbb x puas shopping kat sana.
Habis je shopping terus minta pak supir hantar ke airport. Sebab dah takde idea nk g mana lagi. Hahaha... then betapa lah kami di airport. Airportnya kecik ja ada 1 gate je utk international.


Sebarang pertanyaan boleh korang komen kat bawah ni.. inysaallah kalo aq terperasan aq reply. Hehehe... tp siapa yg kenal aq boleh je wasssap okeyh..


 
ok lah..selamat bercuti ke BANDOENG !!!

ok jom singgah pulak untuk 


mungkin berguna buat org yg first time p macam aku. 
muhehehe...

No comments:

Post a Comment